Ajankohtaista_banneri

Ajankohtaista

Tutustu toimintaamme

Liven valmalaiset onnellisuutta pohtimassa

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | Jun 6, 2019 9:20:16 AM

Tekeekö raha onnelliseksi? Voiko onnellisuutta mitata? Ammattiopisto Liven ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) opiskelijat pohtivat rahasuhdettaan ja rahan käyttöään Lasten ja nuorten säätiön järjestämissä työpajoissa. Nuoret vahvistavat elämäntaitojaan myös osallistavissa taidetyöpajoissa ja innostavilla coach-tunneilla. Lisäksi nuoret tapaavat dreamstereitä eli innostajavierailijoita osana toimintaa.

Omien taitojen oivaltaminen lisää onnellisuutta ja kasvattaa itsetuntoa

Lasten ja nuorten säätiön ja Ammattiopisto Liven yhteistyöllä on useamman vuoden perinteet. Live on ollut mukana säätiön Taidot elämään -hankkeessa heti alkustartista lähtien. Hankkeessa työskennellään taidetyöpajoissa, mikä tukee Liven koulutustarjonnan vahvaa taide- ja kulttuuripainotusta. Live on maan ainoa ammatillinen erityisoppilaitos, jossa voi suorittaa mm. muusikon tai tanssijan ammattitutkinnon. Luontevaa onkin, että Liven Valma-opiskelijat treenaavat elämäntaitojaan juuri musiikkityöpajoissa.

Sosiaali – ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamassa Taidot elämään –hankkeessa musiikkityöpajojen vetäjinä toimivat taiteilijaohjaajat Heikki Tani ja Juuso Torpakko. Musiikkityöpajojen teemoina ovat itsetunnon vahvistaminen, rohkeus toimia uusissa tilanteissa, sosiaalisten taitojen kehittäminen ja musiikin tekemiseen osallistuminen. Musiikkityöpajoissa on syntynyt jo neljä valmalaisten näköistä ja kuuloista kappaletta tämän lukuvuoden aikana, joista yhteen tuotettiin myös musiikkivideo. Taivas helvetin päällä –kappaleen musiikkivideo löytyy Liven Youtube-kanavalta.

Onko raha-asioista puhuminen kiellettyä?

Liven nuoret pohtivat raha-asioita Taloudellinen mielenrauha- työpajoissa. Hyvä rahasuhde ja taloudellinen mielenrauha antavat varmuutta oman elämän hallintaan ja tukevat työelämätaitoja sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Hanke toteutetaan yhdessä Danske Bankin kanssa, ja se on osa pankin Oma talous haltuun -talouskasvatushanketta. Työpajoissa opiskelijat käsittelevät omaa rahasuhdettaan ja tutustuvat käytännön talousasioihin. Työpajoissa opiskelijat tuottavat raha-aiheisia digitarinoita.

- Hankkeen konkreettinen tavoite on saada nuoret ymmärtämään, että rahasta voi puhua. Rahasuhteet eivät ole stabiileja, vaan elämäntilanteet muuttavat niitä. Välillä voi olla hyvä rahasuhde, toisena hetkenä nuori voi olla pettynyt omaan rahasuhteeseensa, hankkeen koordinaattori Milla Minerva Mertanen sanoo.

Mertanen toteaa rahaongelmien johtuvan usein puhumattomuudesta. - Vaikka olisi velkaa, ei ole häpeän aihe puhua siitä avoimesti. Rahatilanne ja palkkavertailu saattavat aiheuttaa arvoasetelmia ihmisten välille, vaikka raha on vain yksi asia muiden joukossa.

Onnea on yhdessä tekeminen

Liven Valma-opiskelija Onni Pohjolainen on osallistunut molempiin työpajoihin. Onni, joka on myös yksi musiikkivideon päätähdistä, ryhtyy spontaanisti kertomaan musiikkityöpajoissa kertyneistä kokemuksistaan. – Toisessa musapajassa tekemämme biisi oli kehittyneempi kuin ensimmäinen. Soitin bassoa ja koskettimia sekä lauloin, vaikka vapaa-ajalla en musisoi lainkaan. Tiesin, että osaisin laulaa, mutta soittamisen oppiminen oli itsellekin yllätys. Tuli hyvä fiilis, kun huomasin, että kehitystä ja uuden oppimista on tapahtunut, Onni sanoo. – Parasta musapajassa oli se, että saatiin hyvien kavereiden kanssa yhdessä aikaan jotain noin hienoa. Olen tosi tyytyväinen meidän biisiin, Onni sanoo.

Raha-asioihin keskittyvässä työpajassa Onni innostui säästämisestä. – Vaikka raha ei yleensäkään polttele taskuissa, aion jatkossa vieläkin enemmän laittaa rahaa sivuun pahan päivän varalle, Onni sanoo.

Työpajassa opeteltiin hintojen vertailua ja oivallettiin pienten ostosten kerrannaisvaikutukset. – Oli silmiä avaavaa havaita, että jos parikin kertaa päivässä ostaa vain euron hintaisen kahvimukillisen, siitä kertyy useamman satasen meno vuodessa. Tai valmis voileipä. Hinta kuulostaa kerralla pieneltä, mutta useammin ostettuna niistäkin kertyy iso summa, Onni antaa käytännön esimerkkejä.

Raha näyttelee suurta osaa elämässä ja siksi nuoret ovat asiasta kiinnostuneita. Onnin kaveripiirissä nuorilla ei ole raha-keskusteluun liittyviä häpeän tunteita. – Kyllä voi kaverille sanoa rehellisesti, ettei nyt ole rahaa lähteä leffaan. Sitten me vaan tehdään jotain muuta.

Onnin viisaista kommenteista kuulee, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. - Onnelliseksi tekee sopiva määrä rahaa. Sitä ”sopivaa” vaan on vaikea määritellä, kun toinen tulee onnelliseksi eurosta ja toinen vasta satasesta. Onnellisimmaksi tekee hyvät ystävät ja uuden osaamisen löytäminen itsestään.

Ammattiopisto Live (ent. Keskuspuiston ammattiopisto) on pääkaupunkiseudun suurin toisen asteen ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Kuuntele Liven opiskelijoiden ja valmentajien yhteistyönä syntynyt uusi kappale Vaaka.mp3

Aiheet: Opisto, Koulutus

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti