Ajankohtaista_banneri

Ajankohtaista

Tutustu toimintaamme

Invalidisäätiö tarjoaa asumisen tukea kehitysvammaisille ja autismin kirjon henkilöille

Kirjoittanut: Invalidisäätiö | Nov 29, 2018 1:34:39 PM

Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimi on hyväksynyt Invalidisäätiön yhdeksi kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden asumispalveluiden palveluntuottajakseen. Invalidisäätiö ryhtyy tarjoamaan kaupungin asiakkaille kertahinnoitteluun perustuvaa kotona toteutettavaa asumisen tuki -palvelua. Sopimus on nelivuotinen ja kattaa enimmillään kahdeksan henkilöäasiakasta.

Invalidisäätiön tarjoama asumisen tuki -palvelu mahdollistaa kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden asumisen omissa kodeissaan. Asumisen tuen määrä vaihtelee asiakkaan palvelutarpeen mukaan vähäisestä tuesta ympärivuorokautiseen tukeen. Tuen määrä ja sisältö määritellään asiakaskohtaisesti.

Asumisen tuki -palvelua viedään omistus- ja vuokra-asunnoissa asuvien koteihin ympäri kaupunkia. Lisäksi Invalidisäätiö perustaa Helsingin Ruskeasuolle uuden asumisyksikön neljälle vaativampaa asumisen tukea tarvitsevalle asukkaalle. Ruskeasuon asumisyksikössä tuki on ympärivuorokautista.

Idea kaikille avoimesta palvelusta syntyi opiskelijoiden tarpeesta

Invalidisäätiön asumisen tuki -palvelu on avoin kaikille helsinkiläisille kehitysvammaisille ja autismin kirjon henkilöille, jotka haluavat muuttaa omaan kotiin. - Kaikilla ihmisillä on oikeus hyvään ja itsenäiseen elämään. Tuen tarpeesta ei saa tulla koko elämää määrittävää itseisarvoa. Tukipalvelun tulee mahdollistaa sujuva elämä kaikilta osin, palvelupäällikkö Katja Uotila sanoo.

Käytännössä palvelu tarkoittaa monipuolista arjenhallinnan tukemista. – Asukasta autetaan hoitamaan normaaleja arkisia asioita, kuten ruoanlaittoa ja pyykinpesua. Välillä käydään kaupassa tai vaikka virastoissa, joskus taas autetaan esimerkiksi tekemään vapaa-ajan valintoja. Myös aikataulujen hallinta on oleellinen osa asumisen tukea, Uotila valottaa.

Palveluntarjoajana Invalidisäätiön vahvuuksia ovat asiakasryhmän tunteminen ja pitkä kokemus alalta. Säätiö ylläpitää Ammattiopisto Liven (ent. Keskuspuiston ammattiopisto) asuntolatoimintaa, joka tarjoaa asumisen tuki -palvelua tarvittaessa omille opiskelijoilleen.

Asumisen tuki on todettu toimivaksi ja tarpeelliseksi. - Asumisen tuki –konsepti syntyi todellisesta tarpeesta. Opintonsa päättäneille entisille asuntola-asukkaille vastaavaa tarjontaa oli saatavilla varsin vähän. Oivalsimme, että mehän voimme itse ryhtyä palveluntarjoajiksi niillekin, jotka eivät opiskele, Uotila kertoo. Invalidisäätiö on tarjonnut asumisen tuki –palvelua kunnille jo viisi vuotta.

Lue myös: Invalidisäätiö perustaa laajaa tukea tarvitseville päivätoimintakeskuksen Helsingin Ruskeasuolle

Aiheet: Palvelut

Kirjoittanut Invalidisäätiö

Jätä kommentti