banneri-7859

Maija Helasvuo

7.1. - 31.1.2020

Kuvanveistäjä Maija Helasvuo

Kuvanveistäjä Maija Helasvuo (s. 1968) on soittanut puuta pienestä pitäen - ensin viulistina ja sitten veistäjänä.
Vaikka hän sanookin, että työhön sukelletaan idea edellä ja materiaali valikoituu sen mukaan, näyttää siltä että materiaali on varsin oleellinen osa teoksen sisältöä. Eri puulajien sävyt ja erityiset luonteenpiirteet ovat aivan keskeinen osa kokonaisuutta.
Teoksessa “Still Life” lasin läpikuultavuus, ja lasiesineen alla olevan hyllyn kiinteys ovat myös keskeisiä. Valo piirtää näiden eri laatuisten materiaalien varjot seinälle osana teosta.

Aiheidensa puolesta teokset nojaavat taidehistoriaan. Helasvuo kasvoi kuvataideopettajan ja arkkitehdin perheessä - taide oli arjessa aina läsnä. Tiloja ja teoksia reissattiin katsomaan. Helasvuo kertoo, että jo varhain hän ihaili keskiaikaisia pyhimyskuvia. Esimerkiksi “Mihin kaikki katosivat” -sarjan teoksissa esikuvat ovat aivan ilmeisiä.

Aiheet kypsyvät hitaasti. Pitkään teoksen parissa vietetty aika näkyy ja tuntuu: on valikoitu kappale, jota veistää. Käännelty sitä, veistetty vähän. Ja vähän enemmän. Paikattu tarvittaessa. Sekin saa näkyä.

Pitkä taiteen historia näkyy. On sukellettu sinne missä yhteinen ja henkilökohtainen risteävät, missä historian kuva äkkiä kolahtaa ja aukeaa. Töiden taustalla on siis olemassa isoja maisemia: materiaalin maisema, tradition maisema, oman tekemisen jo muutaman vuosikymmenen pituinen jatkumo. Ja sitten on aihe, joka ikään kuin purskahtaa tästä moniulotteisesta maastosta esiin kuin veripisara pyhimyksen haavasta. Kiinteytyy ja tarkentuu hetkeksi ja sulaa taas maisemaansa, materiaaliksi.

Ministudioon kuvataiteilija Saara Piispa on rakentanut kolmiulotteisen maalauksen. Se koostuu akvarelleista, keraamisista kappaleista, joista jotkut ovat pieniä veistoksia, löydetyistä materiaaleista sekä heijastuksista ja varjoista.

Pauliina Turkakka Purhonen
kuraattori