banneri-7860

Sanni Seppo & Sade Hiidenkari

Viimeaikaisen koronavirustilanteen vuoksi Invalidisäätiö on varotoimena päättänyt sulkea Galleria Liven toistaiseksi maanantaista 16.3. alkaen. Toiminnan jatkosta tiedotetaan myöhemmin.

Valokuvataiteilija Sanni Seppo ja kuvanveistäjä Sade Hiidenkari

Valokuvataiteilija Sanni Seppo (s.1960) kiemurteli vaivaantuneena, kun ehdotin hänelle 60 vuotisjuhlanäyttelyä. Suostui kuitenkin.

Maisemamaalauksia ja kuvia maisemista piisaa. Yleensä ne ovat näköaloja, nojaavat perspektiivin, jota ei suinkaan keksinyt valokuvaaja vaan renessanssi. Ollaan tietyssä pisteessä suhteessa maisemaan ja katsellaan sitä kaukaa. Ollaan selin ja ymmälläänkin, niin kuin Vaeltaja sumumeren yllä Caspar David Friedrichin maalauksessa, mutta kuitenkin irrallisia. Ihmisiä jylhän kauneuden äärellä.

”Tykkään rakenteista”, sanoo Sanni. Rakenteita voi tarkastella ulkopuolelta, viileästi ja etäältä, sekaantumatta niihin. Mutta Sanni sekaantuu.
Mitä hän näyttää on lähellä lapsuuden kokemusta maisemasta. Maisema alkoi kotioven kynnykseltä, siihen kompastui heti kun piha muuttui metsäksi. Siellä
maisema napsahti kipeästi oksana naamaan ja naama tömähti turpeeseen, kun tutulla polulla kohtasi yllättävän esteen päivän hämärtyessä.

Luonto ei ole ulkopuolellamme, emme ole siitä irrallamme. Mikä koskee luontoa - koskee myös meitä. Rakenteemme muistuttaa metsää, koska olemme pohjimmiltamme yhtä ja samaa kokonaisuutta. Kun saastutamme joen, saastutamme veren. Voimme kuvitella olevamme turvassa taloissamme mutta emme ole. Toista ei voi riistää silpomatta itseään.

Ja kuitenkin. On kieli. On mieli, joka mielellänsä luokittelee. Tuoksi ja täksi. Sinuksi ja minuksi, muiksi ja meiksi, vieraaksi ja tutuksi, maisemaksi ja kulkijaksi. Tässä erotteluvimmassa katoaa yhteys ja ymmärrys. Onneksi on Sanni. Metsä on Sanni ja Sanni on metsä. Sanni ei katsele etäältä vaan on osa sitä kokonaisuutta, jota kuvaa.

Galleria Live on Sanni Sepon juhlanäyttelylle luonteva paikka, sillä se poikkeaa hänen tavallisista areenoistaan ja antaa siksi mahdollisuuden kokeilla uutta.
”On mielenkiintoista tuoda valokuviani tavallisesta poikkeavalle areenalle. Galleria Live motivoi minua, sillä täällä yleisö on hyvin monipuolista ja galleria on aidosti tarkoitettu kaikille, tiivistää Seppo”.

Sanni Seppo kutsui mukaan kuvanveistäjä Sade Hiidenkarin (s. 1965), joka töissään käsittelee sidoksia ihmisten ja ympäristöjen välillä.


Pauliina Turakka Purhonen
kuraattori