Yksityiskohta taidemaalari Lauri Laineen teoksesta.

Lauri Laine tammikuu 2008

taidemaalari Lauri Laine

Lauri Laineen (s. 1946) työhuoneen kirjahylly on vaikuttava. Korkeana kuin torni se näyttää kirjanselkämyksillään sisältävänsä miltei koko maalaustaiteen historian, tunnetuista nimistä harvinaisempiin barokin tai renessanssin maalareihin.

Laineen maalauksissa näkyy nykyisellään hahmoja, jotka muistuttavat jotakin, ruukkua tai vaatetta, mekkoa. Mutta oikeastaan niiden lähtökohtana on päähine, joka taas on peräisin barokkiajalta, Domenichinon (1581–1641) maalauksesta. ”Tämän tietäminen ei ole kuitenkaan oleellista”, sanoo Laine. Hänen maalauksensa aiheena ei varmaankaan ole hattu, vaan se, että tuo hattu on maalaustaiteen historiasta peräisin.

Samalla mielellä Laineen varhaisemmissa maalauksissa oli usein kuva-aihioita arkkitehtuurin piiristä: huonetiloja, klassisen arkkitehtuurin elementtejä. Mutta ei Laine niissäkään maalannut kuvia taloista, vaan kuvia vuosisatoja varhaisemmista maalauksista, joissa sattui olemaan taloja. Laineelle kaikki historiallisen maalaustaiteen maalarit, barokin ajalta siinä kuin varhaisrenessanssistakin, ovat yhtä läheisiä ja tämän päiväisiä kuin toisille vaikkapa viime vuosikymmenten saksalaiset tai amerikkalaiset maalarit.

Laine ei halua maalauksillaan kuitenkaan kertoa entisistä ajoista; ei hän halua jäljitellä vanhoja maalareita. Maalauksissa on aiheena valo, sommittelu, maalauksellinen tila ja väri. Laine on aika tarkka värien kanssa. Sen huomaa, kun hän vie vierailijan työhuoneensa nurkkaan katsomaan valmistumaisillaan olevaa suurta maalausta, joka vielä kiiltää kosteuttaan. Juuri siellä, juuri siinä valossa, juuri sillä hetkellä se tosiaan syvenee ja herää henkiin.