Ykstyikohta kuvataiteilija Suvi Sysin teoksesta.

Suvi Sysi    syyskuu 2018

kuvataiteilija Suvi Sysi

Galleria Liven vuoden 2018 nuori taiteilija on Suvi Sysi (s.1990).
Suvi Sysi viimeistelee opintojaan kuvataideakatemiassa grafiikan osastolla. Hän liikkuu ilmavasti piirtämisen, maalaamisen ja grafiikan sisällä ja rajoilla, laajentaen tarpeen vaatiessa tilaan installaation tai veistoksen suuntaan.

Aloittaessaan opintonsa hän teki lähinnä puupiirrosta, kovalla innolla ja kovaan tahtiin. Taukoihin ei ollut aikaa, eikä työkalujen teroittamiseenkaan. Tärkeintä oli työ. Niveltulehdus katkaisi työskentelyn. Edessä oli pidempi tauko ja pakkomietintä.

Miksi töitä pitää tehdä näin, ja niin paljon?
Mitä tehdä tällä kasautuvalla materiaalilla?

Tekemisen tarkastelu muutti työskentelyä. Kuvan muotoutumisen prosessi alkoi kiinnostaa, ja vei mukanaan.

Suvi Sysi sanoo, ettei halua julistaa mitään töillään. Avaamalla ajattelun konkreettisesti viiva viivalta ja piste pisteeltä hän kuitenkin näyttää miten kuva syntyy dialogissa materiaalin kanssa. Teos on sekä tietyn prosessin, esimerkiksi käden piirtämän viivan ja paperin märkyyden kanssa käydyn dialogin dokumentti, että kuva. Siinä sivussa tulee sanottua jotakin: Tekijä ei ole vain sanelija joka muokkaa materiaaliaan mielensä mukaan vaan myös keskustelija joka kuuntelee materiaaliaan kuin kumppania, antautuen muutoksen mahdollisuudelle.

Ministudiossa  kuvataiteilija Janna Syvänoja
Kun astuin Liven remmiin Otson jälkeen piti tietyt asiat hoitaa äkkiä, niiden muassa tämän näyttelyn ministudion taiteilija.
Janna Syvänoja tuli mieleeni ja onneksemme myös ehti mukaan. Hän kerää erilaisia materiaaleja ja rakentaa niistä veistoksia ja esineitä. Materiaalit saavat pysyä itsensä näköisinä, mutta järjestyvät silti uudenlaiseksi kokonaisuudeksi. Tässä hienossa pienessä kokoelmassa linnunsulat rakentuvat maisemiksi ja paikoiksi. Ne palaavat kuvana uudestaan meren äärelle tai metsään menettämättä silti tippaakaan sulkaisuudestaan.

kuraattori Pauliina Turakka Purhonen