Yksityiskohta media- ja kuvataiteilija Milja Viidan teoksesta.

Milja Viita marraskuu 2018

Media- ja kuvataiteilija Milja Viita

Galleria Liven marraskuun taiteilija on Milja Viita. (s. 1974) ja Pirkko Nukarin (s. 1943) teoksia ministudiossa.

Ministudion taiteilija oli jo tiedossa, kun rupesin miettimään marraskuulle taiteilijaa. Tiesin että Viita ja Nukari olivat tutustuneet Villa Karossa, Beninissä vuonna 2011. Näitä kahta taiteilijaa yhdistää syvä kiinnostus luontoon ja lintuihin, ja Beninissä he työskentelivät saman aiheen, siipirikon haukan, parissa. Taiteilijat ystävystyivät ja molemmat ovat puhuneet ajoittain yhteisestä näyttelystä, johon nyt tarjoutui äkkiä tilaisuus.

Viidan työskentelyä olen seurannut pitkään. Olemme opiskelutovereita ja ystäviä, ja pitäneet yhteisen näyttelynkin. Viita työskentelee monipuolisesti liikkuvan kuvan, valokuvan ja installaation parissa. Filmiä hän usein työstää myös maalaamalla tai raaputtamalla, siihen jää ja siihen tehdään jälkiä.

Galleria Liveen Viita tuo valokuvia ja valokuvaan pohjautuvia kokeiluja. I will be your shade (2018) -sarjassa yhdistyy mustavalkoinen filminegatiivi ja värilliset pigmentit. Ne ovat negatiiville tehtyjä pikkuruisia maalauksia, jotka sitten vedostetaan valokuviksi. Teosten aihe on kesylinnut jotka elävät ihmisten kanssa vuorovaikutussuhteessa.

Midnight Ocean Zone (2014) on mustavalkoinen valokuvasarja pienoisveistoksista jotka rakentuvat Atlantin ja Itämeren rannoilta kerätystä muoviroskasta. Näiden veistosten innoittajana on Paul Kleen (1870-1940) lapsilleen valmistamat käsinuket.

kuraattori Pauliina Turakka Purhonen

katso video