Yksityiskohta valokuvataiteilija Timo Setälän teoksesta.

Timo Setälä maaliskuu 2018

valokuvataiteilija Timo Setälä

Valokuvataiteilija Timo Setälän (s. 1958) teoksista löytyy melankolian sanaton kauneus.

Vanhan gallerian 1980-luvulla perustanut Asko Mäkelä totesi Setälän ”saaneen valokuviinsa nuoren sukupolven ahdistuksen lähes abstrakteina kuvina”. Kuraattori Otso Kantokorpi toteaa, että kaksikymmentä vuotta Setälän kanssa tiiviisti työskennelleenä voisi tehdä tästä parafraasin ja todeta: Setälä on saanut valokuviinsa vanhenevan sukupolven viisautta ja melankoliaa oudon kauniilla tavalla yhdistävän tunneilmaston lähes abstrakteina kuvina.

Setälän tuoreimmat kuvat ovat syntyneet Norjassa Jäämeren rannalla, mutta ei sillä ole juurikaan merkitystä. Sillä ehkä on merkitystä, että ne ovat syntyneet Euroopan ja sivistyksen reunoilla. Hän on kuviensa välittämien tunteiden lisäksi kiinnostunut painokkaasti visuaalisista seikoista – siitä miten kuva toimii, jos on toimiakseen. Tässä suhteessa hän on pedantti kuvan rakentaja – yhtä pedantti kuin kuvaustilannetta seuraavassa pimiötyöskentelyssä. Tämä perinteisen valokuvaajan äärimmäisen tarkkuuden vaatimus yhtyneenä emotionaalisiin tavoitteisiin tuottaa kuvia, jotka eivät todellakaan vaadi mitään narratiivin muotoon tehtyjä

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Setälän ja Kantokorven kirja ”Kolme kertomusta/Kolme ajankuvaa. Kirjassa esiteltiin Setälän kolme ensimmäistä yksityisnäyttelyään (1982, -84 ja -86) legendaarisessa Vanhan galleriassa rekonstruoituna kirjamuotoon.