Yksityiskohta kuvataiteilija Leonhard Lapinin teoksesta.

Leonhard Lapin maaliskuu 2008

kuvataiteilija Leonhard Lapin

Galleria ORTONin maaliskuun taiteilija on tallinnalainen Leonhard Lapin (s. 1947), yksi Viron nykytaiteen keskeisimmistä hahmoista. Lapin valmistui arkkitehdiksi Viron taideinstituutista vuonna 1971, ja samassa oppilaitoksessa (nykyiseltä nimeltään Viron taideakatemia) hän toimii nykyäänkin sommittelun ja väriopin professorina.
Lapinia on toisinaan nimitetty ”orkesteriksi”, mikä epäilemättä viittaa hänen työtään leimaavaan häkellyttävään moniäänisyyteen. Lapin on sekä aktiivinen arkkitehti että kuvataiteilija, mutta samalla hän on myös kirjailija – sekä runoilija että taideteoreetikko – ja myös pitkän uran omaava opettaja. Opetustointa hän on harjoittanut myös Suomessa: Teknillisessä korkeakoulussa ja taidekoulu Maassa.

Lapinin kuvataide ponnistaa osin virolaisesta viime vuosisadan avantgardesta, joka taas sai vaikutteita eri puolilta Eurooppaa, muun muassa venäläisistä mestareista kuten Malevits, Rodtsenko ja El Lissitzky. Sieltä kumpuaa epäilemättä se henkisyyden tavoittelu, joka on Lapinille ominaista. Yhtä ominaista hänelle on kuitenkin pysyä ajassa ja kommentoida nykypäivää. Niinpä arkkityyppejä pohtiva Lapin voi yhtä hyvin ottaa kohteekseen myös nykyajan arkkityypit, mainonnan, graafisen suunnittelun ja viivakoodit.
Lapinin merkitykseen 1970-luvun virolaisen uuden avantgarden nousussa ja hänen muisteluksiinsa tuosta ajasta voi myös tutustua suomeksi Lapinin kirjassa Pimeydestä valoon (Otava 1996).