Yksityiskohta taidemaalari Jorma Hautalan teoksesta.

Antti ja Kirsti Parkkinen -säätiön kokoelmanäyttely lokakuu 2018

Antti ja Kirsti Parkkinen -säätiön kokoelmanäyttely

 

Antti ja Kirsti Parkkinen aloittivat taiteen keräilyn mentyään naimisiin vuonna 1973. Ensimmäinen yhteinen hankinta oli kuvanveistäjä Tapio Junnon (1940-2006) "Meri-ikkuna", joka on mukana tässä Galleria Liven näyttelyssä. Ajan myötä ystävyyssuhteita taiteilijoihin muodostui ja ystävien ja muidenkin tekijöiden teoksia kertyi kotiin kokoelmaksi asti. Viimeiset teoshankinnat tehtiin 2000-luvun alussa.

Antti Parkkisen oltua hyvässä hoidossa Ortonin sairaalassa ja pariskunnan nähtyä Invalidisäätiön laajat kokoelmat, syntyi ajatus myös oman kokoelman sijoittamisesta tänne. Aiesopimus Antti ja Kirsti Parkkinen -säätiön kokoelman tallettamisesta Invalidisäätiön tiloihin tehtiin 26.4.2018.

Sekä talletuksen että näyttelyn valmistelu alkoi jo noin vuosi sitten. Taidekriitikko, kuraattori Otso Kantokorpi teki tuolloin säätiön teoksista luetteloinnin. Siinä vaiheessa myös galleristimme Sirpa Viljanen ja galleria Liven johtaja Seppo Seitsalo tutustuivat Parkkisten kokoelmaan. Itse tulin lennosta kyytiin liikkuvaan junaan matkan ollessa jo lähes loppusuoralla. Kävin ensimmäistä kertaa katsomassa nyt esillä olevia teoksia vasta syyskuun loppupuolella. On lahja saada kutsu kotiin, jossa voi nähdä yhdellä kertaa valtavan määrän hienoja teoksia, ja etuoikeus saada vapaat kädet valita niistä mieleisensä. Parkkiset näyttivät meille kokoelmaansa ja Viljanen, joka jo tunsi teoksia, auttoi. Kodin perimmäisistäkin nurkista löytyi pieniä helmiä. 

Tietysti kotiin jäi vielä paljon töitä, ja erityisen paljon Junnoja ja Augustsoneja. Näiden kahden taiteilijan töitä Parkkisilla on niin paljon, että ne ikään kuin luovat maiseman, jossa muiden teokset sijaitsevat. Tässä maisemassa nämä muut astuvat eturiviin, kuin näyttämölle.
Tämä näyttely ei siis missään tapauksessa ole mittasuhteiltaan realistinen kokoelman kuva, vaan oma kokonaisuutensa. Valitsimme teokset galleriamme tiloja silmällä pitäen ja jäntevää näyttelykokonaisuutta tavoitellen. Ja tietysti silkasta ihastuksesta, sydämellä.

kuraattori Pauliina Turakka Purhonen