rajatturyhmä1.jpg

Vaivaisukot kesäkuu 2013

Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä

Kesällä 2013 Kerimäen suureen puukirkkoon kokoontui erikoinen seurakunta. Vaivaisukot Kerimäellä -näyttely toi esille edustavan joukon Suomen jäljellä olevista noin 145:sta vaivaisukoista. Mukana oli muun muassa vanhin, 1600-luvun lopun ukko Hauholta, ja myös ainoa tunnettu vaivaisakkamme Soinista.

Merkittävä osa vaivaisukoista veistettiin 1800-luvun alkupuolella, ja useat niistä kuvasivat Suomen sodassa vammautuneita sotainvalideja. Vaivaisukot keräsivät kirkkojen edustalla varoja köyhäinhoitoon ja tekivät näin ollen töitä peruspalvelun pioneereina. Osa ukoista tekee merkittävää työtään edelleenkin.

Näyttelyn ja sen oheisohjelman tarkoituksena oli tehdä vaivaisukkojen ja niiden kirkko-, sosiaali-, kulttuuri- ja taidehistoriallista merkitystä tunnetuksi sekä lisätä niiden arvostusta ja varmistaa niiden säilyminen jälkipolville.

Näyttelyn järjesti yhteistyössä Kerimäen kappeliseurakunnan kanssa Galleria Ortonin piirissä syntynyt Pelastakaa vaivaisukot ry.

Näyttely oli kaikkineen menestys. Näyttelyyn tutustui lähes 50 000 vierailijaa. Ei ihan vaivainen näyttely. Näyttely poiki myös kiinnostavan köyhyysseminaarin sekä korkeatasoisen kirjan Vaivaisukkojen paluu (Maahenki 2013).