Yksityiskohta kuvataiteilija Rosa Liksomin teoksesta.

Rosa Liksom joulukuu 2018

Kuvataiteilija Rosa Liksom

Galleria Liven syyskausi päättyy komeasti Rosa Liksomin 60-vuotisjuhlanäyttelyyn. Näyttelyssä tulee olemaan esillä Liksomin maalauksia ja pienoisveistoksia. Näyttelyn yhteydessä nähdään Liksomin musikaalielokuvan ”Pietari Suomen kuningatar (vitun noita)” kantaesitys.

Näyttelyn avaa kulttuuritoimittaja Jonni Roos.

Rosa Liksomin (s. 1958) juhlanäyttelyn teemana on luonto ja tekoäly. Esillä on laajasti Liksomin maalauksia ja pienoisveistoksia. Galleria Live tuo taidetta tavanomaisesta poikkeavaan ympäristöön, terveydenhuollon asiakkaiden ja ammatillisten opiskelijoiden arkeen. Ympäristö on taiteilijalle mieleinen paikka.

- Täällä taide on esillä ihmisten arkisessa ympäristössä, eikä eristettynä johonkin erilliseen tilaan. Kahvilassa käy paljon esimerkiksi samassa rakennuksessa sijaitsevan ammattioppilaitoksen opiskelijoita ja sairaalan potilaita. Ihmiset kulkevat ohi ja altistuvat vahingossa taiteelle, kun ovat vaikkapa menossa leikkaukseen, kertoo Liksom.

Liksom deponoi näyttelyn yhteydessä noin 150 teostaan Galleria Liven kokoelmiin. Teokset tulevat esille vuonna 2019 valmistuvaan ammattiopisto Liven uuteen oppilaitosrakennukseen.

- Olen miettinyt jo vuosia, minne voisin deponoida työni. Kouluympäristö sopii taiteelleni mainiosti, koska olen omistanut vähintään puolet kirjallisesta tuotannostani eri tavalla syrjäytyneiden nuorten elämän kuvaamiseen. Opiskelu on avain kaikkeen, sanoo Liksom, ja jatkaa:
- Taiteeni lähtee leikistä ja kun se syntyy alitajunnan voimasta- se tuntuu hyvältä. Olen suosinut epätyypillisiä paikkoja taiteelleni jo 1980-luvulta lähtien, minulla on ollut näyttelyitä esimerkiksi puistoissa, teltoissa, kahviloissa ja käytävillä, eli paikoissa, missä kulkee ihmisiä, jotka eivät tyypillisesti käy taidenäyttelyissä.