Yleiskuva Aarne ja Arja Jämsän näyttelystä.

Aarne ja Arja Jämsä marraskuu 2017

Aarne ja Arja Jämsä

Kovin monet taiteilijapariskunnat eivät tee työtään yhdessä. Yhteisen työhuoneenkin jakaminen on harvinaista. Yhden poikkeustapauksen tästä muodostavat kuvanveistäjä Aarne Jämsä (s. 1956) ja taidemaalari Arja Jämsä (s. 1957), jotka ovat pitäneet useita yhteisiä näyttelyitäkin.

Molemmat Jämsät ovat toki luoneet erilliset uransakin: Aarne kuvanveistäjänä, myös useita julkisia teoksia toteuttaneena, ja Arja taidemaalarina mutta myös Oriveden opiston pitkäaikaisena ja sangen vaikuttavana taideopettajana.

Galleria Ortonin näyttelyssä he ovat vieneet yhteistyönsä vielä askelta pidemmälle: nyt heidän teoksensa ovat sekä erillisiä että tarvittaessa toisiinsa yhtyviäkin – näkökulmasta riippuen.

Kuvanveistäjä hahmottelee ideoitaan usein piirtämällä, ja monen veistäjän tavoin Aarnekin on armoitettu piirtäjä. Veistotaiteen kolmiulotteisuus vaatii kuitenkin luonnostelua myös muotoon, ja veistoksiakin voi syntyä vähän samalla tavalla kuin piirustuksia: intuitiivisesti ideoita testaten ja kokeillen sekä myös unohtaen ja hyläten. Veistoksen aihioita ja alkuja saattaa lojua pitkin työhuonetta pitkiäkin aikoja.

Taidemaalari puolestaan tarvitsee usein havainnon, mikä ei tarkoita tietenkään sitä, että hän maalaisi pelkästään havainnon pohjalta vaan pikemminkin sitä, että havainto – vaikka vain häivähdys jostain – tai ehkä muistikuva havainnosta laukaisee maalarin innoituksen. Havainnot saattavat myös sekoittua toisiinsa. Konkreettisesti: Arja katseli aikansa työhuoneen nurkissa ja lattioilla lojuvia Aarnen veistoksia ja ryhtyi sitten tekemään niistä maalauksia.