strip3.jpg

Terje Ojaver elokuu 2015

kuvanveistäjä Terja Ojaver

Ortonin vuotuinen virolainen vieras on tänä vuonna kuvanveistäjä Terje Ojaver (s. 1955), joka valmistui Viron taideakatemiasta vuonna 1985.

Ojaver on monipuolinen tekijä, jonka rekisteriin kuuluvat yhtälailla klassinen figuratiivinen veisto kuin täysin abstrakti ja toisinaan käsitteellinenkin ilmaisu. Hän on tehnyt myös harvakseltaan videoteoksia ja performansseja.

Ojaver on nyt parinkymmenen vuoden jälkeen palannut pieniin pronssiveistoksiin. Ortonilla ensimmäistä kertaa julkisuudessa nähtävä pienoisveistosten sarja Strippiklubi I–X (2015) jatkaa johdonmukaisesti Ojaverin naista, naisuutta, naistaiteilijuutta, naisen elämää käsittelevää tematiikkaa, jota hän valottaa monista näkökulmista, usein myös huumorin keinoin.
Taiteilijat operoivat usein totutuilla merkityksillä ladatuilla motiiveilla, kuten vaikkapa ruukku, rasia, sydän, käärme, hevonen jne. Ojaver on valinnut odottamattoman esineen: tarjottimen. Hän yhdistää tarjottimen, alastoman naisvartalon ja tankotanssin. Hän tuo esiin sitä, miten nainen on tarjolla, miten naisen avulla tarjoillaan erilaisia asioita ja miten naisen tehtävä on usein tarjoilla. Ojaverin tarjottimet ovat tarjottimen kappaleita. sirpaleina, mutta emme tiedä, tuovatko ne onnea. Sarja kuitenkin jatkuu, sillä nyt naiset ovat vasta nuoria – Ojaver haluaa tuoda esiin myös 60-vuotiaita, 70-vuotiaita, 100-vuotiaitakin, heidän kauneuttaan, heidän seksuaalisuuttaan.