banneri.jpg

Make Your Mark Gallery        elokuu 2013

Make Your Mark Gallery

Galleria Orton tekee syyskauden 2013 avausnäyttelyllään historiaa antamalla tilansa käyttöön toiselle gallerialle. Helsinkiläinen katutaidegalleria Make Your Mark Gallery on toiminut alkuvuodesta vuodesta 2011. Aivan samoin kuin Galleria Ortonkin, se on rikkonut taiteen esittämisen totuttuja rajoja, laajentanut yleisöjä ja alentanut kynnyksiä. Gallerian perustivat 1980-luvun katutaidemaailmassa koulitut Umut Kiukas ja Trama, ja se on yli kahden vuoden ajan esittänyt valokuvia, maalauksia, veistoksia ja installaatioita, jotka ovat ammentaneet kaduilla usein anonyymisti tai pseudonyymien kautta nähtyä kuvallista ilmaisua.

Galleriaa nykyisin yksin pyörittävä Kiukas on valinnut näyttelyyn neljä taiteilijaa, ja näyttelyn suppeudesta huolimatta se antaa hyvän läpileikkauksen suomalaisen katutaiteen kirjosta: mukana on 1980-luvulla aloittaneen EGSin lisäksi 1990- ja 2000-luvulla aloittaneita taiteilijoita; Jussi TwoSeven,Nora Helsinki ja Antti Ratinen.
Näyttelyn avajaisissa paljastettiin myös Ortonin veistospuistossa kaksi uutta teosta. Puiston reunalla sijaitsevat betoniset ilmastointipömpelit ovat saaneet uuden ilmeen. Ylemmän pömpelin on maalannut Veera Jalavan perustama K65 Crew – yli 65-vuotiaiden seniorigraffareiden ryhmä (ensimmäinen koko Pohjoismaissa!), jota ohjaa laillisen katumaalauksen puolelle nykyään siirtynyt Emilio Mäkipää (3feR). Alemman pömpelin maalasi yksinään EGS.